Architect Srijit Srinivas’ design for Benziger Hospice Home wins him the Jury award at the 34th World Architecture Community Awards 2020


It isn’t just one other brick in architect Srijit Srinivas’ spectacular design portfolio. A trendy, sprawling constructing made from crimson bricks and brickwork louvers exudes serenity in the center of a crowded semi-urban house in Thiruvananthapuram. Sunlight streams into ethereal rooms and the play of sunshine and shadow on the flooring and partitions create a fluid murals that retains altering all by the day.

Spread over 17,500 sq. ft on a plot of practically 31 cents, the Benziger Hospice Home was meant to be a sanctuary for indigent most cancers sufferers who flock to Thiruvananthapuram for remedy at the Regional Cancer Centre (RCC).

For Srijit’s imaginative and prescient and the care with which he designed the Hospice, he gained the Jury award at the World Architecture Community Awards 34th Cycle 2020. His work was amongst 24 such initiatives shortlisted by the jury and he’s maybe the first Malayali to win this award.

A venture of The Malabar Province of the Order of Discalced Carmelite (OCD) – affiliated to the Catholic Church, the residence was constructed to accommodate most cancers sufferers coming for remedy and check-ups at RCC.

Srijit’s transient was to construct a hospice for sufferers who got here from throughout Kerala and neighbouring districts of Tamil Nadu.

Comfortable house

“However, we did not want a dehumanised environment for patients and their caretakers. We wanted a comfortable, convenient space for them to rest and recover with basic facilities for medical help. And Srijit has more than fulfilled that with a hospice that has become a tranquil place that offers food and accommodation, all free of cost, for cancer patients,” says Father Jose Mechery from the Malabar Diocese who has labored carefully with the venture.

The sunny and airy lobby of Benziger Hospice Home in Thiruvananthapuram, which was designed by architect Srijit Srinivas

The sunny and ethereal foyer of Benziger Hospice Home in Thiruvananthapuram, which was designed by architect Srijit Srinivas  
| Photo Credit:
special arrangement

Srijit emphasised that the constructing should not solely present shelter but additionally emotional and psychological assist to sufferers going by bodily taxing remedy strategies. An alumnus of the College of Engineering, Trivandrum, he believes that buildings have to be greater than mere brick-and-mortar areas.

Brick-louvred facade of Benziger Hospice Home in Thiruvananthapuram, which was designed by architect Srijit Srinivas

Brick-louvred facade of Benziger Hospice Home in Thiruvananthapuram, which was designed by architect Srijit Srinivas  
| Photo Credit:
special arrangement

“Completed in about seven-eight months, I envisaged a place where the patients would get plenty of privacy with community areas to engage with each other, play games or watch television. Every floor has such spaces and a kitchenette. Moreover, since the space is in a densely populated area, the double-slanted louvered brickwork façade shield them from prying eyes while they can enjoy the fresh air and sunlight. It also makes the building cooler,” explains Srijith.

Patients of the RCC and their family can keep at the facility for three weeks with out paying any fees. “After that period, if there is an emergency, they can extend their stay but that will depend on the situation and it is not meant for all patients. Naturally, the hospice is mainly for those coming to Thiruvananthapuram from other districts. We have already begun accommodating patients,” provides Father Joseph.

The central courtyard of Benziger Hospice Home that fills the interiors with sunlight and fresh air. The Hospice in Thiruvananthapuram was designed by architect Srijit Srinivas

The central courtyard of Benziger Hospice Home that fills the interiors with daylight and recent air. The Hospice in Thiruvananthapuram was designed by architect Srijit Srinivas  
| Photo Credit:
special arrangement

The floor ground opens right into a landscaped central courtyard that floods the constructing with pure gentle and air whereas the heat of the bricks and the soothing greenery of the vegetation create a relaxing atmosphere for sufferers and their caretakers. It additionally has a chapel, eating space and spacious kitchen.

Prior to this award-winning hospice, Srijit had gained the World Architecture award for Brickhaus, an eco-friendly residence in Thiruvananthapuram he had designed with rainwater harvesting and solar energy.

You have reached your restrict for free articles this month.

To get full entry, please subscribe.

Already have an account ? Sign in

Show Less Plan

Subscription Benefits Include

Today’s Paper

Find mobile-friendly model of articles from the day’s newspaper in a single easy-to-read checklist.

Faster pages

Move easily between articles as our pages load immediately.

Unlimited Access

Enjoy studying as many articles as you would like with none limitations.

Dashboard

A one-stop-shop for seeing the newest updates, and managing your preferences.

Personalised suggestions

A choose checklist of articles that match your pursuits and tastes.

Briefing

We transient you on the newest and most vital developments, 3 times a day.

*Our Digital Subscription plans don’t at present embrace the e-paper ,crossword, iPhone, iPad cell purposes and print. Our plans improve your studying expertise.

Leave a Reply